PDF Kitaplar sayfamız "Çizgi Söğüt Gölgesi-İçimizi Isıtanlar" PDF kitabı ve sesli anlatımları ile yenilendi.

İçimizi Isıtanlar

Eğitimli insanlar topluma borçludurlar. Bir işin nasıl yapılabileceğini biliyorken bir başkasının yapamadığını görüp susmaları kendilerini yetiştiren o topluma ihanettir.

Çizgi Market

Genç Mühendisler: "Ben de Sonunda Bilgisayarcı Oldum" adlı kitabımı ücretsiz isteyebilirsiniz.

Blog İstatistikleri

  • 145.922 Ziyaretçi

Tüketici Hakları mı Tüketici Yaygarası mı?

a14172085238d19-950x877Birçok tüketicinin forumlarda, sosyal ağlarda servis şirketlerinin duyarsızlığı, yanlış prosedürler ve uygulamalar hakkında şikayetlerde bulunduğunu haksızlıklara uğradıklarını dillendirdiğini görüyorum. Eminim çoğunda da haklılar. Ancak bizim insanımızın kanunları bilmemesini, hatta dinlememesini ve tabiri caiz boşuna yaygara yapmalarını anlamakta zorluk çekiyorum.

Hala servislerin söylediği birçok söylem hukuksuz ve insanlar paşa paşa bunları dinliyorlar ve mağdur olduklarında sadece söyleniyorlar. Şöyle ki;

1. Yeni çıkan 6502 nolu tüketici kanununa göre servise götürdüğünüz ürünün tamiratının yapılmasını tercih etmek zorunda değilsiniz. Yeni kanun dört seçenek sunmaktadır. ((i) bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, (ii) malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi, (iii) ayıp oranında bedel indirimi veya (iv) ücretsiz onarım isteme hakları)

Türkçe meali; “Kardeşim götürün ürünü servise doğrudan değiştirin veya para iadesi isteyin.” (Dikkat TL.- ödeme)

2. Servis veya ithalatçı ile anlaşmazlıklarda tüketici hakem heyetine (http://www.tuketici.gov.tr/index.snet?wapp=hakemheyetibul_tr ) yapacağınız bir şikayet dilekçesi ile çözülmektedir. Bugüne kadar bu heyetlerden satıcı lehine çıkmış karar yoktur! Kararlar bağlayıcıdır ve tüketici hakem heyetinden lehinize karar çıktığında bırakın sizi satıcı mahkemeye versin. (Böyle bir uygulama da olmamamıştır, tüm üreticiler/ithalatçılar bu parayı ödemeyi tercih etmektedir.)

Bu kanunun çıkmaması için elimizden geleni yaptık, çünkü yanlıştı. Ancak her zaman olduğu gibi tüm üreticiler kanunun yanından dönmeyi tercih ettiler. Yanlışlığı ile mücadele etmeyi seçmediler. Benim prensibim de yanlış da olsa kanun varsa minimum ahlak seviyesini bu kanun belirler; bu sebeple uyulmalıdır.

Lütfen şikayet etmeyin okuyun:

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Gerçekler

http://www.niyazisaral.net/?p=2635

 Save as PDF

2 comments to Tüketici Hakları mı Tüketici Yaygarası mı?

  • yavuz caner

    olaya birde diğer taraftan bakmak lazım. Türkiye’de hakem heyetleri adından da anlaşıldığı gibi muhakeme yapan kurum değil. mahkeme tarafsız olur Tüketici hakem heyetleri ise adından da anlaşıldığı gibi tüketici tarafında bir kurum. bu sistem yanlış ama asıl sorun bilirkişilik sistemidir. işinin ehli olmayan kişiler bilirkişi ehliyeti aldığı sürece üretici haklarıda her zaman gasp edilmeye devam edecektir. nedir bu üretici hakları, ürünü kırıp iade edenler, üründen sıkılıp garanti süresi bitmeden iade edenler, ürünü kullanmayıp 2 sene sonra iade edenler. tanıdıklar vasıtasıyla hakem heyetlerini bilirkişileri bağlayıp iade edenler. yazık gerçekten yazık. Sistem en baştan sonuna kadar yanlışlarla dolu. Bir servis yetkilisi olarak yaşadığım sıkıntıları ancak sizin gibi işin içinde olanlar tahmin edebilir. Rabbim tüketicilere bilinç tüm sektörede sabır versin inşallah.

Leave a Reply