PDF Kitaplar sayfamız "Çizgi Söğüt Gölgesi-İçimizi Isıtanlar" PDF kitabı ve sesli anlatımları ile yenilendi.

İçimizi Isıtanlar

Eğitimli insanlar topluma borçludurlar. Bir işin nasıl yapılabileceğini biliyorken bir başkasının yapamadığını görüp susmaları kendilerini yetiştiren o topluma ihanettir.

Çizgi Market

Genç Mühendisler: "Ben de Sonunda Bilgisayarcı Oldum" adlı kitabımı ücretsiz isteyebilirsiniz.

Blog İstatistikleri

  • 145.922 Ziyaretçi

Çizgi Elektronik donanımı neden bıraktı?

Birçok arkadaşımdan eşimden dostumdan, rakibimden, yıllarca beraber iş yaptığım şirket yöneticilerinden ve sektördeki diğer şirket sahiplerinden “Ağabey işi neden bıraktın?” şeklinde şüphe yüklü sorular duyuyorum. Tek tek insanlara açıklama yapmaya çalıştım ve belki de ne olup bittiğini anlatamadığım arkadaşlara da buradan erişebilirim gayesiyle bu yazıyı yayınlıyorum. Evet Çizgi Elektronik olarak donanım işlerimizin tamamını bıraktık. Sadece donanım işini bıraktık; şirketi kapatmıyoruz. Aslında bu süreç 2014 yılı sonunda başlamıştı.

Ben ve eşim Maide Saral 1981 yılından beri bilişim alanında çalışıyoruz. İlk olarak üniversitede araştırma görevlisi olarak ve daha sonraları de kendi kurduğumuz şirketlerde ( Çizgi Elektronik Tarihçe ) debelenerek.  1992 yılında 2007 yılına kadar bilişim alanında ilklerden olmanın avantajlarını yaşadık. 2007 yılında 450.000 sisteme kaynak olduğumuzu hatırlıyorum.

2001 yılından 2014 yılına kadar Asus’un masa üstü sistem bileşenlerinin (Anakart, ekran kartı, optik..vs) tek yetkili servisi Çizgi Elektronik’ti. Birçok ithalatçı vardı ama tüm RMA (Return merchandise authorization) ürünleri bize geliyor ve bizde tamir ettiklerimiz karşılığı Asus’tan ödeme alıyorduk. O zamanlar destek amacıyla 5-6 mühendis çalıştırdığımızı hatırlarım.

2001-2014 yılları arasında Çizgi Elektronik RMA servisi gelişimini seyretmek için Youtube Kanalımızdan faydalanabilirsiniz. Ayrıca Çizgi Elektronik RMA Laboratuvarı ve kullandığımız servis yazılımı için Çizgi Elektronik Service Center Yazılımı sayfalarımıza göz gezdirebilirsiniz.

Daha sonra masa üstü sistemlerin önemi gittikçe azaldı ve doğal olarak servise gelen ürünler de azaldı. Bu sebeple 2014 yılında Asus’un servisini bıraktık. Aslında bırakmamız da tam bir hikaye oldu. Telefon ve internet destek ihtiyacı arttığı halde servise gelen ürün adeti düştüğü için sürünmeye başladığımızdan servis ücretlerini arttırmak için başvurduğumuz Asus HQ sorumluları “Eleman çıkartın ne yapalım?” diyerek bizi sallarken “Biz bu işi bırakıyoruz… ” dediğimizde “A bu çok önemli bir gelişme…” diyerek nasıl döndüklerini hatırlıyorum.

2014 yılında yine bizim hazırladığımız ve %100 olduğu gibi uygulanan bir proje çerçevesinde Asus servisini bıraktık. 2001-2014 yılları arasındaki Asus teknik servis dönemimize ait detayları Teknoseyir platformunun röportajında izleyebilirsiniz.

Asus teknik servisi döneminden sonra Çizgi Elektronik farklı birçok üreticinin (Asrock, Foxconn, Wibtek, Power Color, Exper, FSP, Vento..vs) tek yetkili servisi de olarak çalıştı. Bir ara 65 kişiye kadar çıkmıştı servis çalışanı ancak servis dışı ticari faaliyetlerimiz sektörün bilinen düşük kar marjı, haksız rekabet ve bunun gibi sorunlardan dolayı efektif değildi. 2017-2018 yılı Bitcoin Ethereum madencilik rüzgarı olmasaydı 2017’de donanım işinden tamamen çıkardık. Bu süreç aslında 2014 yılında başlamıştı.

2018 yılı Haziran ayında Taiwan ve arkasından Cebit (ki bu da son Cebit’miş, sonra öğrendik) ziyaretlerimden sonra eşime “Artık bu iş bitti” diyerek noktayı koydum ki Ağustos krizi işi uzattı. Oğlum Hasan Can Saral’ın ilk olarak Londra’da kurduğu ve daha sonra İstanbul’a getirdiği Nerodata yazılım şirketinin Malta’ya sattığı finans alanındaki yapay zeka Fraud Detection (sahtecilik analizi) programı bizim bir yıllık gelirimizden fazla olunca o gün donanım işini bıraktık.

Bildiğiniz gibi Asus çok eski ve köklü bir firma. Bizim gibi 26 yıl distribütörlüğünü yapan partner şirketleri var ancak bizim gibi sadece Asus distribütörü olan bir müşterisi daha yok. 26 yıllık Asus distribütörlük sürecini anlattığım Teknoseyir röportajını da seyredebilirsiniz.

Çizgi Elektronik 27. yılında faaliyetlerin sadece yazılım alanında devam edecek. Yapay zeka ile meslek analizleri, ücretler ve benzer araştırmalar ile devam ediyoruz. “Bilişim Sektöründe Kim Ne Kadar Maaş Alır?” turk-internet.com röportajını okuyabilirsiniz. Yapay zeka çalışmalarımızı aslında biz daha büyük bir projenin ön çalışması şeklinde düşünüyoruz. Eğer yeterli desteği bulabilirsek örneğin kanser teşhisinde yapay zekanın kullanılması projesi gerçekten çok ilgimizi çekiyor. Bu amaç için çeşitli hastane grupları ile görüşmelerimiz sürüyor.

 

 Save as PDF

Leave a Reply