PDF Kitaplar sayfamız "Çizgi Söğüt Gölgesi-İçimizi Isıtanlar" PDF kitabı ve sesli anlatımları ile yenilendi.

İçimizi Isıtanlar

Eğitimli insanlar topluma borçludurlar. Bir işin nasıl yapılabileceğini biliyorken bir başkasının yapamadığını görüp susmaları kendilerini yetiştiren o topluma ihanettir.

Çizgi Market

Genç Mühendisler: "Ben de Sonunda Bilgisayarcı Oldum" adlı kitabımı ücretsiz isteyebilirsiniz.

Blog İstatistikleri

  • 145.922 Ziyaretçi

Bir Sonraki Bilgisayarım ve Tarihe Notlar

PC Extra dergisinin son sayısı elime geçtiğinde (mükemmel bir sayı, tavsiye ederim) ofiste kullandığım ve bir süredir yenilemeyi düşündüğüm bilgisayar için artık harekete etmem gerektiğine kesin karar verdim. Ben halâ Core 2 Duo işlemcili bir masaüstü kullanıyorum. Bu sistemi en son 2006 yılında yenilemişim. Durup şöyle bir an “Belki de insanlara anlattığımız hani -kullanıcılar 2-3 senede bir bilgisayarını yenilemeliler- öğretisi yanlış galiba” diye düşünmeden edemedim. Ben sistemimi 5 senedir yenilememiştim. Bu yazımda tarihi notlarıma bakarak son 10 senedir kullandığım sistemlerin konfigürasyonlarını ve bu arada not tuttuğum bazı tarihsel verileri sizlere aktarmak istiyorum.

10 Senedir Kullandığım Bilgisayarlar ve Fiyatları

Aşağıdaki tabloda 1992-2011 yılları arasında kullandığım sistemlerin sepesifikasyonlarını ve fiyatını görebilirsiniz. 2004 yılındaki dramatik fiyat artışı o zamanlar için fiyatı US$ 2,000 üzerinde olan 18.2 inch LCD ekrandan gelmekteydi. Çok iyi hatırlıyorum o yıllarda kullandığım külüstür bir arabadan daha fazlaydı fiyatı. Bugün ise sadece USD$

Fiyat/Performans parametresi ve hangi yılda hangi özelliklerde ürün kullandığımızın veya hizmet kalitemizin kaydedilme saplantısı bazen böyle güzel tablolar çıkartıyor işte! Yazı yazmak için bilgiyi toplamak temel iç güdüsü bakın aşağıda bize nereden nereye geldiğimizi nasıl gösteriyor.

Çizgi Internet Bağlantısı Bant Genişliği (Dedicated)

Ban genişliği kavramı genellikle aldatıcıdır. İnsanlar kendi internet sitelerinin bant genişliğini genellikle kendilerine servis veren internet sağlayıcısının (ISS) sahip olduğu toplam bant genişliği ile bir tutarlar. Habuki bu bant paylaşımlıdır. Bandı paylaşan şirket sayısı arttıkça veya internet yoğunluğun arttığı saatlerde bu bant paylaştırılır. Bu sebeple yıllardır biz şirketlerimize ayrılmış ve daha objektif bir veri olan “tanımlanmış” (Dedicated)bant genişliğimizi baz alırız.

Yukarıdaki tabloda internette web sitelerimizin ilk kurulduğu günden bugüne bize ayrılmış bant genişliğini görüyorsunuz. 1994 yılında 64 KBit/sec bir hat kapasitesi ile başlayan internet hayatımız bugün 3 ayrı noktada (farklı ISS’lardan) toplam 133 MBit/Sec bant genişliğine ulaşmıştır.  3 farklı şirketimizin (Çizgi ElektronikÇizgi-TagemÇizgi RMA Services) internet siteleri başta olmak üzere çok farklı konseptlerde içerik sunduğumuz sitelerimiz ve BLOG sayfalarımız bulunmakta. Herhangi bir internet sitemize girdiğinizde sağ alt tarafta kırmızı kutu içinde internet sitelerimizin tümünü birlikte görebilirsiniz. Biz artık bunların tümünü Çizgi Network olarak adlandırıyoruz.

Özetlemek gerekirse 2011 yılı başı itabarı ile 10’un üzerinde farklı internet sitemizde 60,000’e yakın sayfa 1994’den bu yana toplandı. 3-4 yılda bir yaptığımız yenileme ve eski bilgileri silme işlem sırasında eskiyen yüzlerce sayfayı siliyoruz.  Örneğin son işlemde 3,000’in üzerinde sayfayı temizlemiştik.

Çizgi Network internet sayfaları bugün itibarı ile günlük 8-9,000 tekil ziyaretçi tarafından ziyaret ediliyor. Bu sayı ne yazık ki aslında düşmüş bir değer. İnternetin daha popüler olduğu 2006-2007 yıllarında 12,000 civarındaydı.

PC Bileşenleri Fiyatları

Her mühendis gibi bir miktar ölçme ve değerlendirme alışkanlığından PC bileşenlerine ait bazı özellik ve fiyatları da tarihsel verilerimde tutuyorum. Yaklaşık 20 sene önce, 1992 yılnda, piyasadaki en popüler hard disk 84MB fiyatı US$ 325′ mış. Bugün için hemen hemen her kullanıcı 84MB dosyaları sadece 1-2 dakika içinde internet üzerinden download edebiliyor. Gerçek bir ölçme değerlendirme bakış açısı ile dramatik fiyat düşüşün aslında Mega Byte başına fiyat eğirisinde olduğu aşağıdaki tablodan rahatlıkla gözükür.

Bu tür tabloları yayınladığımda bazı arkadaşların aritmetik hata yaptığımı düşünmelerini doğal kabul ediyorum. Bazen ben de inanmasını zor buluyorum. 1992 yılnda 84 MegaByte kapasiteli bir disk için kullanıcılar Mega Byte başına US$ 3.9 öderlerken bugün için 1.5 Tera Byte kapasiteli bir hard diskte bu oran sadece 0,004 Cent.

Bir sonraki yazımda işlemci gücü ve performans fiyat grafiği bilgileri sunmayı planlıyorum. Örneğin US$ 100’a ne kadar işlemci gücü alabiliyoruz?

 Save as PDF

9 comments to Bir Sonraki Bilgisayarım ve Tarihe Notlar

  • MrPerFormance

    Niyazi bey merak ettiğim 2004 yılından bu yana aldığınız makinelerde hep çift disk mevcut. Bunun nedeni nedir? (Raid?)

  • Niyazi SARAL

    Evet uzun bir süredir RAID kullanıyorum. Tüm bilgileri bundan öte 2 farklı yerde de back-up yapıyorum. Takıntı işte 🙂

  • Niyazi bey bence takıntınız gayet güzel bi takıntı veri güvenliği ülkemizde pek önem verilmeyen bir konu
    Raid bile çoğu zaman yetersiz kalabilir harici bir ortama ayriyetten yedekleme ve kesinlikle + olarak dvd gibi bi ortama daha kaydedilmesi lazım…

    Raid + Harici Ortam + Dvd

  • Barış SÖZÜAK

    Selamlar Niyazi Bey,

    Bende bu hafta sistemimi yenilemeye karar verdim.2008 yada 2007 (belki de 2006)hatırlamıyorum o yıllarda forumda bir kampanya ile sizden P5W DH deluxe almıştım. Hala da dört dörtlük çalışıyor. Üzerine de q6600 4 çekirdek işlemci ile 2-4-6 gb ye ulaşan bellek ve sizin gibi ama hız amaçlı 2x hdd ile raid kullanıyorum.

    İlk bilgisayarım (91 yılında) sadece floppyli ve mono vga 286-12 idi. Arada fiyatlarını kaydetmediğim, kısmı güncellemelerle geliştirdiğim, 386, 486-33, p120, p150, p200, p233mmx P4-1800, 2000, 2400, 2800, e6300, e8200 ve q6600 işlemciler.(dolayısıyla da anakartlar.). İlk pcmizi aldığımızda floppy ilavesi 50-75 usd, 50 mb diskler daha yeni 250 usd idi. İlk sisteme de 1 mb ram ile 1200 DM ödemiştik.

    Şimdilerde ise o kadar uzak kalmışım ki piyasadan. 2-3 günde ortalama trendi öğrenip uzun soluklu sürecek bir seçim için ne alınır diye gözattım. Gözüme ilk çarpan I7-2600 işlemci ile P67 çipsetli Asus Sabertooth ya da P8P67 evo/pro vs bir model düşünüyorum. Herhalde bunu da (en az) 3-4 yıl kullanırım gibi.

    ÇSG’de de merhaba diyebileceğim bir yer (yada forumda diyeyim) bulamayınca hem buradan bir merhaba diyeyim, hemde fikrinizi alayım anakart konusunda özellikle dedim. Malum bu soket yapıları çeşit çeşit. 1155 mi 1156 mı yoksa 1366 mı derken sanırım en uygunu 1155 gibi. Siz ne dersiniz?

    En derin sevgi ve saygılarımla,

    Barış

  • Niyazi SARAL

    Merhaba 🙂

    Sizi çok iyi hatırlıyorum sevgili dostum…

    Artık ben de pek konfigürasyonlar hakkında detaylı bilgi sahibi değilim.
    i7 almanız yeterlidir… Gençlere sormak lazım..

  • Barış SÖZÜAK

    Sizin tarafınızdan “sevgili dostum” ifadesini okumak da beni fazlası ile mutlu ediyor. Kısmet olursa artık forumlarda dahada aktif olmaya çalışacağım. Sizi ve tüm eski forum üyelerini öyle özledim ki…
    İyi ki varsınız, sizin sayenizde ortak bir nokta edinip birbirimizi buluyoruz. Sağladığınız imkanlar ve ışığınız için çok teşekkür ederim.

  • Pc Technic

    Merhaba Niyazi Hocam;
    Yaklaşık 4-5 ay önce siteyi rastgele keşfettim ama iyi ki bulmuşum. Artık içinde çıkamıorum akşama kadar ”aa o neymiş bu neymiş” derken sitede kayboluyorum. Şu anda A+ Teknik Servis Eğitimi alıyorum gerçekten çok süper bir eğitim bunun için ayrıca siz değerli hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu eğitimden sonra kısmetse A+ İleri Teknik Servis Eğitimi almak istiyorum. Bu eğitimin katılım belgesi yok ama gerçekten hazine değerinde benim için. Sırayla bütün derslere katılmak istiyorum.

    Bu arada bazı web seminerlerinden haberimiz olmuyo ana sayfada ” son haberler” diye bir bölüm olsa ordan bu haberleri verseniz çok mutlu oluruz. Mesela geçen Notebook Tamiri olmuş onu kaçırdım maalisef. Unutmadan son bilgisayarınız gerçekten çok süpermiş 16 GB. RAM 😀

    Saygılar Hocam.
    İbrahim DEĞERLİ

  • Ahmet K. Gürsev

    Merhaba Niyazi Bey,
    Fırsat buldukça yazılarınızı okurum, bazen size yönelttiğim ve benimle ilgilendiğiniz sorularım olmuştur. Hem yardımsever tarafınızı hemde “bilgi paylaştıkça büyür” felsefenizi çağımızın en büyük insan değeri olarak kabul ediyorum.
    Yukarıdaki yazınızı okurken takıldım ve bir kaç defa tekrar okudum. Neden hiç AMD en bahsetmiyorsunuz ve hiç kullanmamışsınız… Ben İntelden hep uzak durdum… Bunun ilk başlarda yani bilgisayarlarla yeni tanışırken fiyatları biraz daha uçuzdu ifadesiyle izahı var; ancak günümüzde AMD de çok başarılı işler yapmakta ve gördüğüm kadarıyla intelden daha gerilerde de değil artık…
    Şimdi bu işi en iyi bilen olarak size sormak istiyorum, müsaadenizle: Amd işlemcili ve GPU suda AMD Ati Radeon olan bir sistem İntel e göre ne kadar geridedir/başarılıdır. Ama buna “ne yapmak istediğinize bağlı” derseniz benim biraz AutoCad, biraz internetten merakımla ilgili yerlerden dolaşıp/indirdiğim şeyler gibi meşguliyetlerim var.
    Birde son günlerde yeni ASUS Sabertooth 990FX AMD 990FX/SB950 AM3+ ddr3 1866MHz SATA3.0 USB3.0 karta taktım bunun üzerinde ne üretici nede Asus sitesinde bu kartın uygun Ram ler listesinde olmamasına rağmen Kingstone KHX1600C9D3K2/8G (4+4GB) toplam 8GB ram kullanmak istiyorum.
    Bana sabır gösterip bu yazdıklarımı okuduysanız, rica etsem fikrinizide söyleme inceliğini gösterirmisiniz. Teşekkür ederim.
    Ahmet K. Gürsev

  • Niyazi SARAL

    AMD konusunda herhangi bir ön yargım kesinlikle yok. Uzun bir süre, hani Türkiye’de marka tescil problemi varken, AMD satmak için de çok uğraş vermiş biriyim. Öyle çabuk sistem değiştirmem ve hiçbir zaman da en hızlı sistemi kurmadım; kurulmasını da tavsiye etmem.

Leave a Reply