PDF Kitaplar sayfamız "Çizgi Söğüt Gölgesi-İçimizi Isıtanlar" PDF kitabı ve sesli anlatımları ile yenilendi.

İçimizi Isıtanlar

Eğitimli insanlar topluma borçludurlar. Bir işin nasıl yapılabileceğini biliyorken bir başkasının yapamadığını görüp susmaları kendilerini yetiştiren o topluma ihanettir.

Çizgi Market

Genç Mühendisler: "Ben de Sonunda Bilgisayarcı Oldum" adlı kitabımı ücretsiz isteyebilirsiniz.

Blog İstatistikleri

  • 145.922 Ziyaretçi

Hangi Bilgisayarı Satın Almalıyım?

Hangi Bilgisayarı Satın Almalıyım?

Önümüzdeki sene İTÜ’den mühendis olarak mezun olup Bilgisayar Bölümünde Intel 8080 mikro işlemcili ilk bilgisayarımı wirerap denilen deney platformlarında monte etmemin üzerinde tam 30 sene geçmiş olacak. Bu 30 sene içinde mezuniyet proje sınavımda profesörlerden birinin sorduğu sorudan bugüne kadar belki yüzlerce kişi bana “Hangi bilgisayarı satın almalıyım?” diye sormuştur. Soru soran ailelerin çoğuna nenden daha bilgisayar almamaları gerektiğini anlatmam bir yana daha çok “Hangi bilgisayarı almamalısınız!” bunu anlatmaya çalışmışımdır.

Geçen hafta dünyanın en büyük üreticilerinden Foxconn’un sorumlu müdürlerinden biri Türkiye’de de çok anlamsız bir NetBook çılgınlığı olduğunu vurgulayıp bunun sosyolojik nedenlerini bana anlatmaya kalkınca artık susmaman gerektiğini kavradım. İnsanlara hangi bilgisayarı almaları gerektiğini anlatmak zor; aslında bunun tespiti de zor ve göreceli, ama hangi bilgisayarı almamaları gerektiğini tespit etmek daha kolay ve bence her dönem olduğu gibi bu çok daha önemli.

İlk bilgisayarımızı ne zaman almalıyız?

Avrupa’da doğan çocukların çoğu evde baba veya annelerinin kullandığı bilgisayar ile belki birkaç aylıkken tanışıyorlar ancak Türkiye’de bilgisayarın evlere girme oranının Avrupa ve Dünyanın birçok ülkesine göre çok daha düşük olduğu göz önüne alınınca eve bilgisayarı almanın zamanı bizim için ciddi bir soru haline geliyor. Bu sebeple halen bu soru ile sık karşılaşıyorum. Bence cevabı da basit, çocuk 7. veya 8. sınıfa gelmeden eve bilgisayar almayın. Bu yaşlardan daha önce satın alınacak bir bilgisayar çocuğun sadece ve sadece bilgisayar oyunu oynaması ve eve kapanmasına neden olur.

Eve alınacak ilk bilgisayar mutlaka desktop/masaüstü dediğimiz klasik LCD ekranlı, kasası yanda duran, ayrık Mouse/Fare ve keyboard/Tuş Takımı olan sistem olsun. Masa üstü bilgisayarlar hem ucuzdur hem de gereğinde konfigürasyon denilen donanım özellikleri zamanla arttırılabilir. NoteBook veya Netbook’lara göre çok daha büyük ve doğal olarak gözü daha az yoran LCD ekranlara, ergonomik keyboard/tuş takımlarına, DVD yazıcılara sahiptirler. En azından yerinden pek oynatılmadığından sorun çıkartma olasılığı, tamir ve servis masrafları çok daha azdır. Satın aldığınız bilgisayar o günkü ihtiyaçlarınızı karşılayacak minimum özelliklerde olsun. Hiçbir zaman daha iyisini alarak daha uzun bir süre o bilgisayarı kullanacağınızı hayal etmeyin. Mümkün olduğunca geniş ekran bir cihaz, güvenilir bir servis ve bütçenize uygun bir konfigürasyonu tercih edin.

İkinci bilgisayarınız doğal olarak NoteBook olacaktır. Taşınabilir bilgisayar ihtiyacı günümüzün dijital yaşamının doğal bir sonucudur. Evde ve iş yerinde, kaffede, alışveriş merkezlerinde her yerde gereğinde internete erişmek ve yoğun çalıştığınız dosyaları taşımak ofis yazılımlarını kullanmak için NoteBook satın alınız.

Notebook/NetBook Hangisi?

Üreticilerin, satıcıların ve “bilgisayarcı” dostlarımın yanlış söylemlerine aldanmayın. Eğer taşınabilir bir cihaz istiyorsanız kesinlikle ilk olarak NoteBook alın.  Aksi durumda NetBook’ların 8-10 inch arası ekran boyları, düşük performanslı işlemcileri, ergonomik olmayan tuş takımları, çoğu kullanıcının deyimleri ile “hiçbir işe yaramayan grafik özellikleri” sizi hayal kırıklığına uğratacaktır.

Günümüz diz üstüleri ise gerçek işlemci güçleri, yüksek çözünürlüklü geniş ekranları, HD özellikli grafik işlemcileri, DVD oynatıcıları, yüksek hafıza birimleri ve hard disk kapasiteleri ile derli toplu masa üstüler kadar kullanışlı ve aynı zamanda da taşınabilir cihazlardır.  Netbook satın aldığınız 3. Bilgisayar olmalıdır. Gerçekten tek amacı kolay taşınabilir ve hemen hemen her yerde internete erişim olanakları için NetBook satın alın.

Neden NetBook Satın almamalıyız?

NetBook’ların ucuz fiyatına aldanmayın, NetBook’lar hiçbir zaman masaüstü veya dizüstü bilgisayarların yerine dolduramaz. Daha az para vereceğiz diye bu bilgisayarların birçok özelliklerinden faydalanmayarak aslında tam anlamıyla mağdur olursunuz. Siz NetBook’ların onlarca dezavantajından bahsedebilirim. NetBook alırken en azından aşağıda belirttiğim bazı önemli unsurları göz önünde tutun.

Hemen hemen hiçbir NetBook CD veya DVD okuyucuya sahip değildir. Halbuki birçok yazılım, film ve oyun programı halen bu ortamlarda sunulmaktadır. Bu soruna dikkat edin ve eğer CD/DVD oynatıcıların yerine alan USB stick hafıza birimlerine aşina değilseniz NetBook satın almayın.

Eğer “taşınabilirlik” gerçekten esas amacınız ise NetBook satın alın. Utra taşınabilir cihazlarda uzun batarya ömrü belirleyici bir faktördür. Bugün piyasada satılan NetBook’ların çoğu 3 hücreli bataryaya sahip olup sadece 2 saat gibi bir pil dayanma süresi ile gelmektedir. Eğer 6 hücreli bataryaya sahip NetBook satın alırsanız 6 saate yakın bir pil dayanma süresini görürsünüz. LCD ekranları LED arka aydınlatmalı tercih ederseniz daha iyi bir kontrast yanında daha uzun bir pil dayanma süresine de sahip olursunuz.

NetBook’lar 8 veya 10 inch gibi çok çok küçük ekranlara sahiptirler. Bunu göz önüne almadan “bilgisayar” satın alıyorsunuz diye düşünmeyin. Ofis programlarının hiçbirini, diğer uygulamaları,  grafik uygulamalarının hiçbirini bu kadar küçük bir ekranda rahatlıkla kullanamazsınız. Zaten düşük performanslı işlemcileri de bu programları adam gibi çalıştırmazlar.  NetBook’ları “bilgisayar alıyorum” diye sakın satın almayın.

NetBook’ların tuş takımları gerçek bir tuş takımında bulunan tuşların %89-93’ü arasında bir adetini doğrudan içerirler; o da çok küçük boyutlarda. Bu sebeple çok karmaşık tuşlara birlikte basarak bazı tuşların fonksiyonlarına sahip olursunuz. Bu karmaşıklığı yaşayacaksınız; unutmayın!

Günümüz uygulamalarının birçoğu sizi üzmeden ancak 4GB hafızada çalışmaktadır. NetBook’ların 1 veya maksimum 2GB hafızaları alduğunu inanılmaz yavaş işlemci ve chipsetlerinin olduğunu hatırlayın. En iyisi siz eğer “gerçek bir bilgisayar alıyorum” diye düşünüp NetBook satın alacaksanız hiç almayın. Aynı fiyata daha eski model ama gerçekte bu netBook’lardan daha iyi performans sağlayacağınız dizüstüler piyasada bulunmaktadır. 14” veya 15” bu cihazlara yönelin.

NoteBook veya NetBook’ların servisi ve donanım arttırılması hemen hemen mümkün olmadığı için bu cihazları satın alırken WiFi, BlueTooth gibi iletişim özelliklerine ve hafıza kart okuyucularına sahip olmasına dikkat edin. 

Siz en iyisi gerçek anlamda bilgisayar kullandı iseniz sadece ve sadece çok kolay taşınabilir olduğunu göz önüne alarak ve isminde de anlaşıldığı gibi esas amacınız internete erişmek olduğunda netbook satın alın, aksi durumda mağdur olacağınız kesin.

 Save as PDF

2 comments to Hangi Bilgisayarı Satın Almalıyım?

  • dj_alper

    Güzel bir yazı olmuş hocam. Bu tür sorular çok geliyor dediğiniz gibi.
    Teşekkürler.

  • Grafik tasarım yapanlar ekranı büyük isterler, çok seyahat edip bilgisayarından ayrılmak istemeyenler küçük ekran isterler ki iki şarj arası uzun olsun. Her ne olursa olsun çok sık gelişen teknolojisi sayesinde bir yıl önce aldığımız cihaz çağın gerisinde kalabiliyor…

Leave a Reply